פרגולות צל
פרגולות צל
22/07/2024
כאשר אני מתכנן פרגולות צל מספר מחשבות עולות בראשי. אני מסתכל בעיצוב הגודל והסגנון של הבית, אני מחליט על הדרך הנכונה שבה אנחנו צריכים לעצב את פרגולה, מהם מספר הקורות הנפח של הפרגולה ההיקף והחומר (האם פרגולת עץ או כזו מחומר אחר תתאים?)
מה האופי של בעלי הבית. האם הינם שמרנים ואינם מחפשים להראות את העושר או הגימיקים בפרגולה שלהם או שהם מעוניינים להראות שהצליחו?
מהו המקום שבו תוצב פרגולת הצל, האם הוא גדול? האם הבית גדול, יש או אין בריכה, האם יש עצים מסביב ומה גובהם, האם יש דשא והאם הוא שטחו גדול או קטן. אני מסתכל גם על החניה על חלוקת החצר לפנימית ואחורית וכדומה.
במקום לעצב סתם עוד פרגולות צל העוטפות את הבית , אני עובד קשה בכדי לעצב פרגולות שישמשו גם כהפרדה כאשר נדרש הדבר. ההפרדה צריכה לחלק את החצר לחלק ה”ציבורי” והחלק ה”פרטי” החלק כאשר ההליכה מתחת לפרגולה יבצע את הטרנספורמציה, הלך המחשבה משתנה לאורך המעבר והשטח נראה שונה לחלוטין. אני מעדיף פרגולות העשוייות מעץ אורן ואשר מתוכננות לא עם הכוונה להשאיר את הצל בחוץ אלא לשמש כמעיין מגשר אשר מחבר את הבית אל הטבע והנוף. זאת הסיבה שאני חושב שפרגולות הן כלי עיצובי כל כך חזק. ביכולת של הפרגולות לחבר אלמנטים עיצוביים ומבניים שונים כגון חללים, מבנים ורגשות אשר מחוברים ביחד בצורה הרמונית.
החיבור אל המבנה והקורות היוצאים מתוך האדמה. חיבור זה יכול להיות משמעותי הרבה יותר אם נוסיף לו גם גפנים שיטפסו על הקורות של הפרגולה. בכך שהם משלבים את היופי הפראי של המטפסים המשתרגים על הקורות.
עוד מחשבה משמעותית שחשבתי ואשר בדרך כלל מוזנחת, או שאפילו לא חושבים עליה ומגלים אותה רק בדיעבד היא המשחק של הצללים. הצללים מביאים תחושה של משחק ותיאטרון אל החצר והגן. קו הצל משרטט בצורה של קסם על הרצפה ונע לאורך היום כאילו הוא משחק עם עצמו. המשחק והתנועה המתמשכים מוסיפים דינמיקה עיצובית אל הסצנה של הפרגולה ומקטינים את השעמום של המראה של אותו מקום שלא נע ולא משתנה במהלך כל היום. הצללים ואור היום לעיתים קרובות כל כך, מוערכים פחות מידי ונלקחים באופן כל כך מובן מאליו, ורק לעיתים נדירות מעצבים את הפרגולות במיוחד בכדי שאנשים ישימו לב לצללים. אך יש לשים לב, מי שכן משקיע מחשבה יגלה שמשחק האורות והצללים בפרגולה יוצר כלי רב עוצמה.
כל מעצב פרגולות צריך לזכור ולענות על התשובות שלהלן בבואו לתכנן פתרונות הצללה:
• היכן השמש?
• מהו נתיב השמש במהלך היום?
• מהו הנתיב במהלך הזמן שבו משתמשים הכי הרבה בפרגולה במהלך השנה?
• האם הכיסוי והגג מתוכננים לחסות ולחסום חלק גדול מקרני אור השמש על פני כל שטח הפרגולה או רק על פני השטח שבו אכן נדרשת החסימה?
• האם קורות הרוחב מונחות בכיוון נתיב השמש או מאונכות אליו?
• האם הפרגולה מכילה קורות של שתי וערב בכדי להגדיל אף יותר את השילובים של נתיבי הצל?
מספיק שאלות? עדיין לא נגענו בקורות האנכיות, ועל החיפויים שלהם או העדר החיפויים. או הגפנים או המטפסים או הצבע , הזיגוג וכדומה.
הרבה שאלות, המון אפשרויות , אך ללא ספק אחד הנושאים הפחות מוערכים והיותר חשובים בעיצוב פרגולות.